Mi is az Alapozó Terápia?

Az alapozó terápia (un. motoszenzoros terápia) olyan mozgásfejlesztési gyakorlatok sora, ahol a cél az idegrendszer működésének fejlesztése. A gyermekkori mozgásfejlődéssel egy időben, és annak segítségével alakulnak ki egyes idegpályák, valamint az ezek fel- és leszálló pályáiként működő egyes agyterületek. A terápia során végigvezetjük a gyermekeket az átlagos fejlődési sor mozgásállomásain. A megfelelő terápiás feladatokkal újrajárjuk a fejlődésben már elhagyott lépcsőfokokat és ahol szükséges, pótoljuk a hiányokat. Végigvezetjük a gyermekeket az egyszerű mozgásoktól az összetett, sorozatokból álló, bonyolult mozgásokig. A fejlett koordinációt igénylő feladatok megtanulásával pedig végig segítjük őket a több irányú figyelmet igénylő feladatok automatizált szintű helyes végrehajtásáig. Fejlesztjük a gyermekek általános mozgásügyességét, így a kézügyességet igénylő feladatok kivitelezésének alapjául szolgáló finommotorikát. Elősegítjük a stabil jobb-, vagy baloldali dominancia megerősítését is. Mozgásfejlesztési gyakorlatsorunkkal hatunk a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgást kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, ritmus, labdagyakorlatok stb.) és különböző fejlesztő eszközök használatával, így a gyermek szórakoztató játékkal hatékonyan és maradandóan fejlődik.

Tapasztalataink szerint a terápia során javul a gyermekek önértékelése, feladatra összpontosítási képessége és alkalmazkodókészsége is.

Kedves szülők!
Szeptember 28-tól alapozó terápiás fejlesztést indítok a Vertikaland Baba-Mama klubban.
A foglalkozás indulása előtt állapotfelmerés szükséges, mely időpont egyeztetéssel működik(másfél óra szülővel).

Részletesebb cikkek az Alapozó terápiáról

Alapozó mozgásterápia bővebben
Az idegpályák újrahuzalozása
Mozgással az értelmi fejlődésért

Helyszín I.

VertikaLAND
Baba-Mama klub

1094 Budapest
Balázs Béla u. 32/B

A foglalkozás
heti 2×60 perc
ivószünettel

Hétfő: 15:30-16:30-ig.
Szerda: 15:30-16:30-ig

2.800 ft / 60 perc
Bérlet
20.000 ft/ 8 alkalom

Mozgásvizsgálat

6.000 Ft

Helyszín II.

Kamilla
Életmódközpont

1094 Budapest,
Márton utca 28.

A foglalkozás
heti 2×75 perc
ivószünettel

Hétfő: 17:00-18:15-ig.
Szerda: 17:00-18:15-ig

3.200 ft / 75 perc
Bérlet
23.000 ft/ 8 alkalom

Mozgásvizsgálat

6.000 Ft

Hoznivalók

póló
vékony, hosszú melegítő, vagy leggings,
zokni,
ivóvizes palack

Eszköztárunk

Miben segít?

tanulási zavar
megkésett mozgás-, és beszédfejlődés
dominancia kialakulásanak megsegítése
mozgásügyetlenség
hiperaktivitás
finommotorika gyengeség
részképesség zavar
idegrendszeri éretlenség
figyelemzavar
magatartási problémák
iskolaéretlenség
diszlexia, diszgráfia

Mik a jelentkezési feltételek?

– Csoportomba 6-8 éves korúak jelentkezését várom
– A foglalkozás előtt állapotfelmérés szükséges, mely a szülő jelenlétében történik, várhatóan másfél órában.
– Jelentkezni telefonon lehetséges

+36 30 204 8100

Kapcsolat

Alapozó Terápiás Fejlesztő

Kovács-Darnót Renáta (Reni néni)
Klasszikus balettművész,
Óvodapedagógus,
Alapozó Terápiás Fejlesztő

Mozgásvizsgálat leírása

A módszer alkalmazása előtt szükséges a gyermekek vizsgálata, melynek során megbeszéljük a problémás területeket, tüneteket. Áttekintjük a szülő által rendelkezésünkre bocsátott kórelőzményt, a korábbi vizsgálati eredményeket. Minden vizsgálatunknak része a részletes mozgásfelmérés, ahol vizsgáljuk a képességet automatizmus mentén, a koordináltság mentén (ura e a gyerek a mozgásnak), és az éretlenségre utaló jeleket (kényszertartások, kényszermozgások, függetlenedés elmaradása).

A vizsgálati eredményt megbeszéljük a szülővel, kijelöljük a fejlesztendő területeket, esetleg kiegészítő fejlesztéseket javasolunk. A vizsgálat eredménye határozza meg, hogy terápiában való részvételt javasolunk, vagy nem javasoljuk. Kontrollvizsgálatokat fél-egy év múlva végzünk.

Ha bármilyen további kérdése van, keressen bizalommal!

6 éves korom óta életem része a mozgás, a tánc.
Elvégeztem a 10 éves Táncművészeti Főiskolát, és 18 évig voltam a Budapesti Operettszínház balettművésze. Az elmúlt 7 évben 2 gyermekes családanya, Óvodapedagógus, és Alapozó Terápiás Fejlesztő lettem, jelenleg Alapozó Terapeutának tanulok. 8 éve tanítok több helyen ovis balettet, és oktatok szalagavatós táncokat. Az elmúlt években nyaranta több hetes ovis tábort rendezek, és 2019 októberében beindítottam az Az Éjszakai Pizsiparty nevű éjszakai gyermekfelügyeleti szolgáltatást.
Nekem a tánc egy nagy szerelem. Rengeteget tanultam a mozgás fontosságáról, a testről és annak anatómiai felépítéséről, a helyes karbantartásáról, valamint az elmaradt területek fejlesztéséről. A tanulmányaim egymásra épülve kiegészítik egymást, így hitelesen tudom átadni a tudásomat, tapasztalataimat.
A gyermekek iránti szeretetem és elhivatottságom hívta életre ezt az oldalt, és töltötte meg a felsorolt lehetőségekkel.
Célom a különböző foglalkozásaimon, hogy a lehető legkomplexebben, legkreatívabban, a megfelelő mozgással kiegészítve örömteli pillanatokat szerezzek, és mosolyt varázsoljak a gyermekek arcára.