Homloklebeny tréning

A homloklebeny agyunk azon része, ami felelős, többek között, a gondolkodás, a tervezés, a problémamegoldás, a beszéd, a csontvázizmok akaratlagos mozgatása, az érzelem és a személyiség bizonyos aspektusaiért, valamint a bejövő ingerek osztályozásáért.

A frontális lebenyt működésre ingerlő terápia – amely jórészt az Alapozó Terápia módszereire és gyakorlataira épül – 6 éves kortól akármeddig hatékony, de elsősorban tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél szokták alkalmazni. Abban az esetben hatásos, ha a problémát nem részképességzavar, hanem valamilyen figyelemmel kapcsolatos probléma, esetleg ADHD, vagy autizmus okozza. A terápia alatt a mozgást, a beszédet és a gondolkodást kötjük össze olyan gyakorlatokkal, amik a homloklebenyünket intenzíven ingerlik és fejlesztik.

A homloklebeny tréning az agy frontális lebenyét ösztönzi működésre, amely által a gondolkodás rugalmasabbá, rendezettebbé, a mozgás összerendezettebbé válik. Emelkedik az agy éberségi (arusal) szintje, ennek köszönhetően az információk felvétele, feldolgozása, felidézése is. Hamarabb felismerődnek az összefüggések, javul a rendszerezés képessége, a napirend tervezettebbé tétele. Rugalmasabbá válik az iskolai követelményekhez való alkalmazkodás, javul a szöveges feladatok értelmezése, a logikus gondolkodás, az önellenőrzés képessége. A terápia hatására az érintettek hatékonyabban tudják alkalmazni a korábban megszerzett ismereteket is az aktuális feladat megoldása során. Megnő a koncentrált figyelem, többek között a külső ingerek szűrésének köszönhetően. Képessé tesz gyorsabban alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez, javul a problémamegoldás képessége, fokozódik a kreativitás, növekszik az érzelmi rugalmasság, a tesi egyensúly mellett a lelki egyensúly is.

A homloklebeny tréning heti egyszer 60 perces kiscsoportos foglalkozás. A megismert feladatokat napi 10-15 perces otthoni gyakorlással lehet még jobban automatizálni.

Bár a terápiát leggyakrabban a tanulási nehézségekkel küzdő kisiskolásokon alkalmazzák, későbbi életkorokban is hatékony lehet. Kamaszkorban sokszor okoz nehézséget, hogy a középiskolai felvételik pont a legnagyobb hormonális változások idejében történnek. A homloklebeny-terápia – tantárgyi felkészülés kiegészítéseként – sokat segíthet a koncentrációban és a figyelem fenntartásában. Időseknél a gyakorlatok a demencia folyamatát lassítják.

Információk

IDŐPONTOK

(a foglalkozás állapotfelmérést követően történik)

A foglalkozás heti 1×60 perc, ivószünettel

Hétfő I. csoport Szerda II. csoport 17:10-18:10

8-12 évesek részére

Bejelentkezés a PROFILOM menüpontban!

ÁRAK

Napi jegy:
4.500 ft / alkalom

Bérlet
18.000 ft/ 4 alkalom

HOZNIVALÓK

póló
vékony, hosszú melegítő, vagy leggings,
zokni,
ivóvizes palack

Foglalkozásom képei

Mozgásvizsgálat leírása

A homloklebeny tréning foglalkozás előtt állapotfelmérés szükséges, mely a szülő jelenlétében történik, várhatóan másfél órában.

Anamnézis lap óvodások részére

Anamnézis lap iskolások részére

Kérem, hogy a mozgásvizsgálathoz a kitöltött lapot a szülő hozza magával!

A módszer alkalmazása előtt szükséges a gyermekek vizsgálata, melynek során megbeszéljük a problémás területeket, tüneteket. Áttekintjük a szülő által rendelkezésünkre bocsátott kórelőzményt, a korábbi vizsgálati eredményeket. Minden vizsgálatunknak része a részletes mozgásfelmérés, ahol vizsgáljuk a képességet automatizmus mentén, a koordináltság mentén (ura e a gyerek a mozgásnak), és az éretlenségre utaló jeleket (kényszertartások, kényszermozgások, függetlenedés elmaradása).

A vizsgálati eredményt megbeszéljük a szülővel, kijelöljük a fejlesztendő területeket, esetleg kiegészítő fejlesztéseket javasolunk. A vizsgálat eredménye határozza meg, hogy terápiában való részvételt javasolunk, vagy nem javasoljuk. Kontrollvizsgálatokat fél-egy év múlva végzünk.

Comments are closed.